ANETTE ELLEGÅRD
INNA PETRENKO
Keramikk og botanisk kunst
MAI 2023

Anette Ellegård

Inna Petrenko
Anette Ellegård, keramikk
Anette er autodidakt, har gradvis forsket seg fram til nye former, og har gjennom sitt virke som keramiker funnet frem til sitt eget uttrykk. Det nærmer seg 20 år siden hun fikk sitt eget verksted, “arvet” fra den svenske keramikeren Christina Roos, som hun selv har gått på utallige kurs hos og latt seg inspirere av “lerans oändliga möjligheter”.
Anette har deltatt flere ganger ved Jomfrulandsutstillingen og Nesodden kunstforenings
medlemsutstilling på Galleri Vanntårnet. Sommeren 2022 deltok hun ved kunstfestivalen i
Hvervenbukta, der hun stilte ut sammen med billedkunstner Reidun Falck. Fra verkstedet sitt holder hun jevnlig kurs, og har innimellom åpent verksted/salg.
Det er de såkalte primitive brenningsmåtene som fascinerer Anette mest. Både den japanske raku-teknikken, der gjenstandene løftes ut og ned i tønner ved ca. 900 graders varme, og den
gammeldagse mile-brenningen, der gjenstandene ligger og ulmer i glørne. Disse kraftfulle
brenningene krever stor arbeidsinnsats, men gir også helt unike uttrykk. For henne ligger spenningen nettopp i det uforutsigbare, der hun dels må gi slipp på kontroll og hengi seg til det som oppstår i prosessen. Slik sett, er dette også en mental øvelse i å være i flyt med det som skjer her og nå. Du kan lese mer om brenningsprosessene på Anettes hjemmeside www.anetteellegard.no
Samarbeidet med Inna Petrenko startet under “Kunst i Follo-22» der de stilte ut ved Introsenteret voksenopplæringssenter (der Anette jobber som norsklærer og Inna er deltaker). Mange besøkende kom med svært gode tilbakemeldinger og opplevde at deres uttrykk kledde hverandre. Det ga spiren til et nytt samarbeid og utstillingen her i Son.
Inna Petrenko, botanisk kunst
Inna startet tidlig å interessere seg for botanikk. Hun minnes at hun var omkring 13 år da hun startet å binde sine første blomsteroppsatser. Den gang som nå, lot hun seg inspirere av naturen. Men i dag er skapelsesprosessen på en helt annen måte meningsbærende for henne. Her kan hun dele sine visjoner, tanker og ideer. Her kan hun forme og omforme igjen og igjen i det uendelige- det gir henne styrke i en svært utfordrende situasjon som flyktning fra Ukraina. «The creative prosess always restores from the inside»- fra det kreative stedet kan hun formidle smerte, håp og drømmer.
Inna har deltatt ved en rekke internasjonale mesterskap innen botanisk kunst. Hun deltok bla ved « European Championship Europe Cup» i Genova i 2016, og hun var blant finalistene ved «Worldflower Art Contest» i Beijing, i 2019.
I 2019 fullførte Inna et kurs i «experimental expressions with plantmaterials» ved Vea- Norges grønne fagskole i Moelv. Fra januar 23 vil hun også undervise der ved siden av å fullføre norskkurs.