DAGNY HALD

FINN HALD
SKULPTUR OG GRAFIKK

Finn Hald har i over femti år delt sin kunst og livskunst med hele Norges befolkning.  I sine helt spesielle figurer, fabeldyr, fugler og fauner, evnet han å legge menneskelige trekk og å skape situasjoner som treffer oss alle med sin avvæpnende humor, sødme og uskyld. 

 

Foruten å skrive dikt og prosa, har Son-kunstneren også gjort seg bemerket innenfor maling og grafikk. Sammen med sin avdøde hustru Dagny, brakte Finn Hald noe nytt og annerledes inn i norsk keramikk da de etter å ha laget praktfull brukskeramikk gjennom mange år, gikk over til å skape sine – dog vidt forskjellige – men høyst karakterfulle og originale skulpturelle keramikkarbeider.

 

Fra eventyrslottet i skogkanten i Son har det siden 1956 kommet en evig strøm av de mest bisarre og sjarmerende figurer, mystiske kvinner, klumpete og bondske skulpturer og burleske fasonger. Kun fantasien setter grensene. 

 

For Finn Hald er fantasien utømmelig, skapergleden og humoren likeså. Hans bilder og figurer befinner seg et sted midt imellom det frastøtende og rørende, det uhyggelige og sjarmerende, det menneskelige og fantasipregede. 

 

Dagny Hald (1936-2001) var en norsk keramiker og grafiker. På 1960-tallet bidro hun kraftig til kvalitetshevingen av norsk keramikk.

 

Hun ble utdannet innen keramikk ved Accademia dei Belle Arti i Roma (1951) og ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, senere innen grafikk (1952–1955).

 

I 1956 inngikk hun ekteskap med Finn Hald, og sammen etablerte de verksted i Son. Under samarbeidet med sin ektemann var det gjerne han som dreide eller modellerte gjenstandene, mens hun glaserte og dekorerte dem.

 

Tidlig på 1960-tallet dukket fantasirike dyre- og menneskeskulpturer opp i parets formrepertoar. Det som kjennetegnet disse arbeidene var en utstrakt skulptural forståelse. Flodhester, naive kvinneskikkelser og figurer av mytologisk karakter var frodig modellert, mens glasuren tonet noe ned det ekspressive uttrykket.

GALLERI SOON

MEIERIGÅRDEN
STORGT. 17
1555 SON

post@gallerisoon.no


Tlf: 489 54 493

ÅPNINGSTIDER

Mandag – fredag 11-17

Lørdag                  11-16

Søndag                 12-16

Hjertelig velkommen!

2020 © Vilde Vollevik