JAN BAKER - Maleri / serigrafi

5. JUNI - 27. JUNI 2021

Maleri San asaebastian..jpeg

JAN BAKER

Jan Baker har sin kunstneriske utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i perioden 1955–57 og Statens Kunstakademi i perioden 1965–70. Han har også hatt opphold med kunststudier i Paris. 
 
Jan Baker er en svært aktiv og anerkjent utstiller, og har siden debuten i Kunstnerforbundet i 1968 deltatt på en mengde separat- og gruppeutstillinger i Norge og i utlandet. Han debuterte på Høstutstillingen i 1967, og har siden deltatt på en rekke gruppeutstillinger og 
biennaler over hele verden, blant annet i Sverige, Tyskland, Firenze, Stockholm, New York, 
Tokyo, København, Venezia, Ljubljana, Reykjavík, Moskva, Zagreb, Krakow med andre. Han har en lang merittliste i sin deltakelse i kunstverdenen.. 
 
Jan Baker har vunnet internasjonale priser i Frankrike, Tyskland og Kina. Han har hatt mange betydelige utsmykningsoppdrag over hele landet og han er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Museet for Samtidskunst, Norsk Kulturråd, Bergen Billedgalleri, det Svenske Stats Konstråd, Kulturministeriet i Bonn, samt en rekke andre offentlige og private samlinger i inn- og utland. Den 13. september 2005 mottok han Kongens fortjenstmedalje i gull for sin kunstneriske innsats. I 1977 ble det første metalltrykket i norsk grafikk-historie laget av Baker.  
 
Kunstneren er også kjent for sin høyt oppdrevne pregeteknikk på silketrykk med gull og reliefftrykk, materialbilder i massive materialer laget i bla. marmor, messing, sink, stål, oljemalerier og raderinger.  

 

Siden debuten har kunsten hans fanget millioner av blikk over hele Europa, Amerika og Asia. 
Jan Bakers fargerike surrealistiske malerier, der sarkasme, ironi og politikk er gjemte budskap i en egen verden skapt over flere tiår gjør ham i dag til en av de best posisjonerte og mestselgende kunstnerne i Norge.