THERESE NORTVEDT & KJELL ERIK KILLI-OLSEN

MALERI / MONOTYPI / GRAFIKK / SKULPTUR

 

18. JANUAR - 1. MARS

For første gang stiller de ut sammen i Norge

 

 

Velkommen til utstillingsåpning av "After New York" lørdag 18. januar kl 13:00. Kunstnerne vil være til stede under åpningen.

 

Therese Nortvedt (f. 1953) ble født i Oslo og vokste opp i Hølen. Hun bor og arbeider i Oslo og London. Nortvedt studerte ved Kunstakademiet i Trondheim og så ved Central Saint Martins School of Art and Design i London. Deretter tok hun scenografi ved English National Opera Theatre Design School i London, for så å gå på Statens Kunstakademi i Oslo.

Kjell Erik Killi-Olsen (f. 1952) er utdannet ved Kunstskolen i Trondheim, Academia Sztuck Pieknyck i Krakow i Polen og ved Statens Kunstakademi i Oslo. Han arbeider som skulptør, maler og grafiker.

Fotograf: Christina Andersen

Fotograf: Trygve Sørvaag

After New York

 

De reiste rett fra kunstakademiet og etablerte seg i New York tidlig på 1980-tallet. I dag regnes Therese Nortvedt og Kjell Erik Killi-Olsen blant våre mest sentrale figurative billedkunstnere. For første gang stiller de ut sammen i Norge. 

 

- Tiden i New York ga meg ballast i livet. Jeg hadde behov for å frigjøre meg fra det jeg var født inn i, sa Kjell Erik-Killi Olsen til A-magasinet tidligere i år. 

 

De møtte den etablerte kunstneren i hans hjem og arbeidssted, en middelaldergård med 19 hus i Gudbrandsdalen. Da de var på besøk i 1985, var alt annerledes.

 

Rett sted til rett tid

 

I en liten leilighet i New York, i et tomt badekar på et kjøkken, er han fotografert sammen med Therese Nortvedt. Begge i slutten av 20-årene. Hun i en ballkjole, han kledd i sort og med en kattunge på armen.

 

Nortvedt hadde fullført kunstakademiet da de dro over i 1981. Killi-Olsen hadde ett år igjen. Sammen med kunstnervennen Olav Christopher Jensen omgjorde de en nedlagt bar på Lower East Side på Manhattan til deres første bolig og atelier. 

 

«I slumlignende omgivelser, der inntrykkene er sterke», skrev Aftenposten den gang. 

 

I nærheten lå Tompkins Square-som i en periode endret image fra depressive narkomiljøets “ The Needle Park “ til området hvor kunstscenen eksploderte i løpet av de neste årene, fra syv til over 70 gallerier på tre år. Nortvedt og Killi-Olsen ble invitert til å stille ut i en rekke av dem. De hadde kommet "to the right place at the right time", som de sier i Amerika.

 

Atelier ved MoMa sponset av Dronning Sonja

 

Etter to år i New York mottok Therese Nortvedt, som første norske kunstner, Dronning Sonjas kunststipend.  Det ga henne ett års tilgang til det norske atelieret P.S. 1,som i dag er tilknyttet prestisjetunge Museum of Modern Art (MoMA).

 

For dem begge  var det i New York de virkelig begynte å male. De fem årene i metropolen la grunnlaget for livslange karrierer på hver sin kant. 

 

Gjenforent med nye verk

 

I dag er de kjøpt inn og utstilt verden over. Nortvedt bor i et Viktoriansk hus i Camden i London og arbeider i et stort atelier i nærheten. Mens i Norge,  arbeider hun i atelieret på Grunerløkka . Killi-Olsen flyttet til et slott i Syd-Frankrike på 1990-tallet. I 2016 kjøpte han nevnte gård i Vågå, og er i ferd med å realisere kunstsenteret Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K) i Trondheim.

 

Nortvedt har siden tidlig i sin karriere brukt dyr som en metafor i sine malerier og grafiske arbeider. Dette uttrykkes med fornyet styrke i de nye arbeidene hun viser i Galleri Soon. Her er for eksempel en hund, visserligen ikke bare en hund , men har en rekke tolkningsmuligheter, fra trofasthet og lojalitet til forførelse, svik og forræderi. Mennesket lever i en symbiose av varierende intensitet med en rekke dyr og planter. Dette temaet har fått fornyet aktualitet med den globale oppvarmingen, hvor landskap med arter fra tidligere fjernt liggende strøk nå har inntatt lerretene hennes.  Dyrene og menneskene er i dobbeltbetydning “Lost “ i en ny virkelighet. Nortvedt uttrykker dette samspillet i et intimt, gåtefullt og magisk landskap. Som Marcel Proust uttrykte det “The Real Voyage of Discovery consists not in seeing new Landscape but in having new Eyes“

 

Gjennom maleri, skulptur og grafikk, har Killi-Olsen fritt tolket Peer Gynt, som Ibsen skrev i utlendighet. Mange mener at Peer Gynt , er inspirert av den store jegeren og bygdelegenden, Jo Gjende fra Våga. Og at Ibsen gjennom ham fikk utløp for borgerskapets skjulte sannheter og lyster. Gjennom sin ekspressive, koloristiske og særegne stil ønsker Killi-Olsen å uttrykke det å være anderledes i samfunnet, det å være misforstått, sneverhet og bygdesnakk, erotikk og ondskap. Forholdet mellom Mor Aase og Peer står sentralt. Mødre, som fremstår som helgener, men som kan være grusomme i sin kamp om kontroll i ønske om å få sønnene til å oppfylle det ektemenn ikke gav og klarte. Gjennom sine intense utrrykksfulle arbeider har Killi-Olsen gitt Peer Gynt ny aktualitet.  

 

For første gang siden den formative fasen i New York for over 30 år siden, stiller de to ut sammen i Norge, på Galleri Soon i 2020.

For mer informasjon om kunstnerne:

http://theresenortvedt.com/

https://nbl.snl.no/Kjell_Erik_Killi_Olsen

Foto: Dag Asle Langø og Galleri Soon

GALLERI SOON

MEIERIGÅRDEN
STORGT. 17
1555 SON

post@gallerisoon.no


Tlf: 489 54 493

ÅPNINGSTIDER

Mandag – fredag 11-17

Lørdag                  11-16

Søndag                 12-16

Hjertelig velkommen!

2020 © Vilde Vollevik