top of page

AN DOAN NGUYEN

maleri

4. MAI - 2. JUNI 2024

Portrett_Jasmine.jpg

An Doan Nguyen (f. 1978, Phuc Long, Vietnam) har sin utdannelse fra bl.a. fra Wimbledon College Of Art, Bachelor Fine Art og Kunsthistorie ved Universitetet i Bergen. Han er innkjøpt av flere store aktører i både inn- og utland og har utsmykket flere private og offentlige bygg.

 

Nguyens malerier kan beskrives innenfor den fotorealistiske sjangeren. Kunstnerens arbeider er ofte svært detaljerte og strøkene kraftig utpenslet. Lys og skygge er nøye gjennomtenkt og brukes på en dramatisk og understrekende måte. Kontraster og dramatiske komposisjoner kan til tider refereres til barokkens mestere som Rembrandt, Caravaggio og Velasquez. 

 

Samtidig velger kunstneren å ikke forholde seg innenfor en gitt sjanger. Arbeidene kan derfor variere fra et impresjonistisk, nesten abstrakt ekspresjonistisk formspråk, til et fotorealistisk og presist uttrykk.  Maleriene kan framstå som bruddstykker eller fragmenter fra et landskap, et minne eller en følelse. Enkelte av motivene er ikke slavisk bearbeidet men improvisert slik at elementer som farge, lys, skygge og objekter endres.  På denne måten kan kunstnerens arbeider åpne for et mer meditativt og malerisk uttrykk. Et uttrykk som til tider beveger seg innenfor et drømmeaktig og nesten surrealistisk formspråk.

 

I Nguyens arbeider, enten det er tomme parkeringsplasser, øde gater eller forlatte industriområder, skaper fraværet av mennesker, forstyrrende elementer og støy en nesten apokalyptisk stemning, ofte i sterk kontrast til kunstnerens utradisjonelle  fargevalg. Fargetoner som kan bevege seg fra kjølig blått, lys turkis til magenta. Selv om Nguyens arbeider kan variere veldig i tema og motiv kan ett og samme 

verk uttrykke både dyp ensomhet og vibrerende livsgnist.

bottom of page