top of page

GUNN VOTTESTAD

Gunn Vottestad (f. 1949) er en etablert maler og grafiker fra Myre i Vesterålen. Vottestad har studert tegning og maling i blant annet som elev hos Hans Köhler og ved Oslo Tegne og Maleskole. Motivene hennes er gjerne karakteristiske nordnorske hus, fiskevær og fjellandskap. Hun fanger også det spesielle lyset i Nord-Norge under mørketid, nordlys og midnattssol. 

 

Vottestad har selv vokst opp i et slikt hus hun bruker i motivene sine, nærmere bestemt i Myre på Vesterålen. Husene var tegnet av Husbanken for å berge nordmenn uten bosted etter bombingen og brenningen av Nord-Norge under 2. verdenskrig. I 2001 begynte Vottestad å male motivene hun kjærlig omtaler som "husan mine". Hus fra Nord-Norge er nettopp kjernen i Vottestads produksjon, og bildene viser ofte sjelfulle hus knyttet til barndommen fra Vesterålen. Men husene til Vottestad handler om noe mer enn kunstnerens hjemlengsel til barndommens Nord-Norge. I husene kan vi selv legge inn våre følelser og historier.


........
Husan mine...
Husan gir meg mye glede også i min kunst.
Jeg har et spesielt forhold til hus
« husan mine» er sentrale i nesten alle mine bilder/malerier og trykk. 
Jeg prøver så godt jeg kan å fange og formidle sjela i husa....
Ordløse, tause hus har så mye å fortelle, om ensomhet, lengsel, tristhet, melankoli og sære stemninger fra liv som en gang ble levd.
Nordnorske hus på høy sokkel, hus jeg selv har vokst opp i, fra 50-tallet, mange av dem står tomme og forlatt, de minner om en tid som ikke lenger er og disse har alltid stått mitt hjerte nært.
Noen av dem er bygd om til dagens standard, heldigvis for da lever husan videre...

Jeg er mye i Vesterålen, i Nyksund hvor jeg får inspirasjon til mine malerier. Dette
er et sted med mye flott natur; fjell, farger fra midnattssolen om sommeren og nordlyset om vinteren..stormene er også fascinerende og gir mange flotte bilder..

Mange av husan er så spesielle at jeg tenker på Hamsuns ord som «ravgalt»

- Gunn Vottestad 

levd liv.jpg

Levd liv, 60,5x60,9 cm

KJØP KUNSTEN HER:

bottom of page